Tel +46 70 351 83 13, contact@fredrikprost.com
svnsen

Blog

Asa Kitok och att söka slöjdens rötter

Nu är Jokkmokks marknad ,årets höjdpunkt för många sameslöjdare, över. Det här året var speciellt för mig eftersom jag visste sedan en tid tillbaks att jag hade vunnit årets Asa Kitok-stipendium.

Niilla ja mu Niibi (2)

Det delas varje år ut av Sameslöjdstiftelsen och är ett erkännande och en stor ära. Många duktiga slöjdare har vunnit stipendiet tidigare varav flera som inspirerat mig. Priset är ett litet ekonomiskt bidrag men den stora vinsten är att man får hålla utställning på Sameslöjdstiftelsen under nästa års marknad. Man söker priset med en projektide som man har och prispengarna ska användas till det.

Min projektide är att slöjda med enkla handverktyg och att använda så få maskiner som möjligt, helst inga alls. Våra far- och morföräldrar slöjdade fantastiska föremål med bara handverktyg och det kan vi också. Allt material som dom använde kom från naturen och verktygen var sådana som fick plats i ackjan eller lastat på renen under flytten från sommar- till vinterbete. Idag finns det en föreställning om att man måste ha en industrilokal fullproppad med maskiner för att man ska kunna göra samisk hårdslöjd.

Jag vill visa att det går att göra lika fina saker (eller finare) med handverktyg. Till det här temat passar bilden ovan som är en bild av en av mina stora förebilders knivar, min morfars bror Nils Prost. Kniven var min mammas och är flitigt använd. Bredvid syns en kniv jag gjort inspirerad av hans kniv. Nils slöjdade med enkla handverktyg och utan ström, dessutom var han helt blind.

Det är ju bara att föreställa sig att göra en liknande kniv med bindel för ögonen… Jag kommer nog aldrig att försöka mig på det konststycket men jag ska i alla fall jämna ut oddsen lite på maskinfronten.

Stipendiet är till Asa Kitoks minne. Hon var en fantastisk kvinna som bevarade kunskapen om den samiska rotslöjden och vidarebefordrade kunskapen till sina döttrar. Hon räddade kunskapen och en kulturskatt från äldre generationer. På samma sätt tänker jag söka slöjdens rötter. Nästa års marknad blir med andra ord speciell den med, på flera sätt.