Tel +46 70 351 83 13, contact@fredrikprost.com
svnsen

Om mig

Fredrik Prost är en Samisk konsthantverkare från Viikusjärvi, en liten by vid vägens ände i nordligaste Sverige. Han lever och verkar i Kiruna. Uppväxten i en samisk familj med många skickliga hantverkare, var inspirationen till hans vackra detaljrika och konstfulla hantverk. Ända sedan han var 15 år har han med traditionella medel och verktyg tillverkat allt från knivar till skålar, kosor, trummor, smycken och mer. Senare, vid Samernas Utbildningscentrum, vidareutvecklade han sina färdigheter under tre års tid.

Ett kännemärke för hans hantverk är en ständig strävan efter den perfekta balansen mellan skönhet och funktionalitet. Detaljarbetet är av högsta prioritet och kvalitet. Allt enligt enligt traditionen tillverkar han läder av renskinn och sentråd. Träet och hornmaterialet kommer från naturen och samlas in på traditionellt sätt. Prost smider även knivbladen själv, allt för att kunna garantera högsta kvalitet.

Det samiska hantverket har varit hans passion under flera decennier och även hans levebröd. Hans konst har varit representerad på flera stora gallerier och institutioner världen över som National Gallery of Canada och The University of Wisconsin. Han har även haft en mängd utställningar över hela Skandinavien, bland dem en soloutställning 2017 på Sameslöjdstiftelsen i samband med att han mottog det prestigefulla Asa Kitok-stipendiet. Han har också vunnit två förstapriser under knivveckan i Ludvika 2013.

Klicka här för en fullständig lista på utställningar och utmärkelser >>