Tel +46 70 351 83 13, contact@fredrikprost.com
svnsen

Blog

Knivar och tradition

Att skapa ett högkvalitativt konstverk kräver skicklighet och övning, många års övning. Jag jobbar med samiskt konsthantverk som är flera hundra, kanske tusentals, år gammalt. Mina förfäder gjorde hållbara och praktiska föremål för det hårda livet på fjället men dom gjorde dem också vackra. Hållbarhet utesluter ju inte skönhet eller glädjen över att skapa något vackert. Jag lärde mig hantverket från den äldre generationens samiska hantverkare och har stor respekt för gångna tiders konsthantverkare, så jag känner stort ansvar för traditionen som vi har ärvt av våra förfäder.

Traditionen är alltså väldigt viktig men vi som samiska konsthantverkare idag måste kunna förnya och finna ny inspiration för hantverket inom traditionens ramar.

Ett av områdena som jag har försökt förnya är den klassiska samekniven. Kniven kan ses som ett test av en hantverkares skicklighet eftersom man måste bemästra många olika förmågor för att göra en kniv av hög kvalitet. Speciellt om man smider bladen själv.

En bra kniv börjar med ett bra blad men kräver också läderarbete, horn/träbearbetning och horngravyr som är en av dem svåraste konsterna att lära sig. Så för att göra en högkvalitativ kniv måste man lära sig alla dem hantverken som var och en tar många år att bemästra. Jag har jobbat med samiskt hantverk i 24 år och lär mig mer hela tiden, det kommer jag troligtvis att göra så länge jag lever.

Knivarna som du ser här kräver skicklighet inom alla dem nämnda områdena. Bladen är damaskstål vilket är flera hundra lager av stål som jag kombinerar för att producera olika typer av mönster på bladet. Gravyren på hornet görs för hand med en liten kniv och färgas in med albark, allt enligt traditionen. Lädret är handgjort, mönstrat och infärgat för hand. Allt det här tog många år att lära sig och kombinera i en enskild kniv. Så om du köper en samekniv av hög kvalitet eller något annat högkvalitativt konstverk så får du inte bara ett konstverk. Du köper många års övning och hårt arbete. Om du köper en samekniv så får du dessutom oräkneliga generationers slit och kreativitet samlat i ett föremål.